PROGRAM
Informacje dodatkowe
PROGRAM FESTIWALU
Tajemniczy świat mikroorganizmów - warsztaty z mikroskopowania | |
Numer imprezy: | 221 |
Blok tematyczny: | Nauki przyrodnicze |
Rodzaj imprezy: | warsztaty |
Data: | 20.04 |
Godzina rozpoczęcia: | 9:30 |
Godzina zakończenia: | 10:30 |
Opis imprezy: | Warsztaty są podzielone na dwie części. Na początku uczestnicy zajęć zapoznają się z informacjami na temat pożytecznych bakterii, wykorzystywanych w biotechnologii (np. przemyśle mleczarskim). Ponadto poznają podstawową metodę barwienia stosowaną w mikrobiologii - barwienie metodą Grama. W drugiej części uczestnicy warsztatów, wraz z towarzyszącymi im osobami z Sekcji Mikrobiologicznej SKNB, będą mogli samodzielnie przygotować preparaty mikroskopowe, barwić je metodą Grama, a następnie ocenić w mikroskopie świetlnym jakie ciekawe drobnoustroje probiotyczne znajdują się w jogurcie, soku z kiszonych ogórków czy kapusty. Dodatkowo uczestnicy będą mieli możliwość obejrzenia kolorowych preparatów przygotowanych z hodowli różnych gatunków mikroorganizmów. |
Adresaci imprezy: | Osoby powyżej 13 lat. |
Organizator: | Uniwersytet Łódzki - Wydział Biologii i Ochrony Środowiska |
Miejsce imprezy: | Uniwersytet Łódzki - Wydział Biologii i Ochrony Środowiska |
Adres: | 90-236 Łódź, ul. Banacha 12/16, budynek A | Sala nr: | sala 4.4 |
Prowadzący: | dr Magdalena Moryl, dr Dominika Drzewiecka, Studenckie Koło Naukowe Biologów - Sekcja Mikrobiologiczna działające przy Instytucie Mikrobiologii, Biotechnologii i Immunologii UŁ |
Aby zgłosić uczestnictwo skontaktuj się: | dr Magdalena Moryl (42) 635-43-24 |
WSTECZ |