PROGRAM
Informacje dodatkowe
PROGRAM FESTIWALU
Mikroflora jelitowa człowieka | |
Numer imprezy: | 327 |
Blok tematyczny: | Nauki przyrodnicze |
Rodzaj imprezy: | wykład |
Data: | 21.04 |
Godzina rozpoczęcia: | 11:20 |
Godzina zakończenia: | 11:40 |
Opis imprezy: | Różne części ciała są siedliskiem dla drobnoustrojów tworzących mikroflorę człowieka, a w zależności od miejsca ich kolonizacji, różnią się zarówno ilością, jak i składem. Mikroflora jelitowa człowieka może zawierać nawet 1014 komórek drobnoustrojów i tym samym stanowi jeden z najbardziej złożonych ekosystemów na Ziemi. Zawiera ona między innymi 17 rodzin, 45 rodzajów i ponad 1000 gatunków mikroorganizmów. Jelita człowieka mają ogromną powierzchnię, której wymiary wahają się od 200 do 250 m2, jest to wielkość kortów tenisowych. Mikroflora jelitowa ma ważne działanie metaboliczne, troficzne oraz ochronne. Jej skład zależy od wielu czynników, którymi są produkty wydzielania wewnętrznego (kwas żołądkowy, kwas żółciowy), perystaltyka jelit, czas pasażu jelitowego, genotyp gospodarza, czy też środowisko, na które składa się rodzaj diety, struktura oraz lepkość spożywanego pożywienia, jak również przyjmowane leki. Ważny jest również fakt, że mikrobiota nie jest jednakowa przez całe życie człowieka. Ze względu na złożoność mikroflory jelitowej, jej ważną funkcję w organizmie człowieka, należy poznać ją i zrozumieć. |
Adresaci imprezy: | wszyscy zainteresowani |
Organizator: | Politechnika Łódzka - Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności |
Miejsce imprezy: | Centrum Kształcenia Międzynarodowego IFE, PŁ |
Adres: | ul. Żwirki 36, budynek A16 | Sala nr: | Sala 3 |
Prowadzący: | Chlebicz Agnieszka, Śliżewska Katarzyna |
Zgłoszenie uczestnictwa | Nie jest wymagane |
WSTECZ |